Den vakre, norske kysten – som skapt for seiling

Norskekysten strekker seg over 100 tusen kilometer fra svenskegrensa i sør, til russergrensa i nord. Av alle de andre landene i verden er det faktisk kun Canada som kan skryte på seg lengre kystlinje enn Norge. Ikke hele kyststripen er like gunstig for seiling; enkelte strekninger er ekstremt værutsatt med kraftig vind og høye bølger, nærmest alle dager i året. Dette gjelder særlig utenfor Lindesnes i sør, utenfor Stadlandet mellom Måløy i Sogn til Ålesund i Møre og Romsdal, og Nord-Norge kan være generelt røft å seile langs, særlig om vinteren.

Sør-Østlandet

Om sommeren er Oslofjorden full av både seilbåter og andre fritidsbåter. Alle norske fjorder tilbyr en viss beskyttelse mot de verste vær-elementene. Dermed kan fjordområdene våre gjerne være et smult og behagelig farvann for seilere. Særlig gunstig om du nettopp er begynt å seile og ikke særlig erfaring med vanskelige og ekstreme vindforhold.

Fra Østlandet er det relativt enkelt å seile til både Sverige og Danmark. Men husk at det åpne farvannet mot Danmark kan by på langt verre bølgehøyder og kraftig vind, kontra mot svenskekysten. Langs Sørlandskysten er det en rekke idylliske holmer og øyer å seile mellom, med innbydende badeplasser og god badetemperaturer om sommeren.

Foretrekker du innlandet foran havet kan du ta deg en seiltur på Mjøsa. Norges største innsjø går fra Lillehammer i nord til Hamar i sør. I sommerhalvåret er det hele 10 000 fritidsbåter, med og uten seil, på dette vannet.

Vestlandet

Ryfylke i Rogaland og Øygarden i Hordaland er nydelige perler å ferdes i med seilbåt. Naturen er vakker så langt øyet kan se. Det finnes en rekke områder man kan ankre opp og kort vei til nærmeste tettsted for å proviantere. Golfstrømmen og mildt klima gjør at seilesesongen gjerne begynner tidligere og kan avsluttes mye senere på Vestlandet kontra ellers i vinter-Norge.

Nord-Norge

Nordlandskysten generelt og Lofoten spesielt byr på ekstremt vakkert landskap å seile i. Landsdelen i nord har mange kritthvite strender, men selv midt på sommeren er det kun hardhauser som våger seg til å bade i det kalde vannet. Du kan også prøve deg på seilas fra Nord-Norge og over til Svalbard, men dette krever ekstra mye av både båt og mannskap pga. lave temperaturer og fare for svært brutale vindstyrker og bølgehøyder underveis.