Norske cruise-skip

Norge var tidligere en av verdens største sjøfartsnasjoner. Våre skip reiste verden rundt og sikret gode inntekter til både rederne og en stor, norsk besetning. I dag er det dessverre langt færre norske skip på verdenshavene. Der man tidligere gjerne hadde full, norsk besetning, er det i dag mest vanlig med kun kaptein og topp-offiserene fra Norge, mens resten av mannskapet ofte er fra utlandet. Men på ett område er vi fortsatt i verdenstoppen; utforming og drift av store, flotte cruiseskip.

Hurtigruten

Hurtigruten har daglige avganger på en rekke steder fra Bergen i sør til Kirkenes i nord. Strekningen markedsføres gjerne som «verdens vakreste sjøreise» og er særlig populær blant utenlandske turister. Amerikanere, tyskere og asiater bestiller gjerne reise til seg og sine både seks og 12 måneder i forveien. Både midnattssolen om sommeren og det vakre nordlyset om vinteren fremstår som eksotisk og tiltrekkende for turistene. I tillegg kan de fra komfortable seter om bord ha panoramautsikt til de vakre fjellene og fjordene Norge har å by på.Siste nytt om Hurtigruten er at vi i fremtiden kanskje får to eller flere rederier som skal dele på å betjene strekningen. Det betyr i så fall flere nybygde og flotte båter, samt økt konkurranse om de reisende og forhåpentligvis også lavere priser. Dagens Hurtigrute-selskap vil da få flere skip «til overs» som ikke lengre trengs for å trafikkere norskekysten. Dette sier rederiet de ikke bekymrer seg om, fordi de da vil sette dem inn på populære ruter til både arktiske strøk i nord og på egne cruise-seilaser mot Sydpolen.

Danskebåtene

Fergerederier som Color Line og Fjordline sørger for daglige avganger mellom Vestlandet og Danmark, samt fra Sør- og Østlandet til Danmark, Tyskland og Sverige. Om somrene er det gjerne norske bilturister som dominerer trafikken. I vinterhalvåret er fergene nødvendige for langtransport av varer inn og ut av Norge på trailere. Samt populære blant pensjonister som vil på handletur, yngre som vil ha seg en rimelig fest og firmaer som finner det beleilig å legge julebord, kurs og småkonferanser om bord.

Karibiske cruise-skip

Det er ikke så naturlig for nordmenn å dra helt til Karibia for å få oss en cruise-opplevelse. Da er det lettere og mer nærliggende å bestille et cruise i Middelhavet for oss. Men for amerikanere er det en stor greie å dra på cruise ut fra Florida og Miami. Og da er «Norwegian» ensbetydende med cruiseskip. Norske rederier, med Royal Caribbean Cruise Line i spissen, tilbyr passasjerene svære, luksuriøse skip og en behagelig reise omkring mellom idylliske palmestrender i Karibia.