Norske seile-innsats i verdensmesterskap

Lyst til å utfordre deg selv med å seile strekningen Lindesnes i sør til Nordkapp eller Kirkenes? Mange har gjort dette. Enten alene eller slått seg sammen med andre og hatt selskap underveis. Men raskest av dem alle var Are Wiig som nylig brukte kun syv døgn med kuling i ryggen.

Den godeste Are Wiig er for øvrig ikke snauere enn at han i 2018 skal legge ut i 32-foteren sin på et ni måneders solo-seilas i Golden Globe Race, hvor deltakerne ikke får gå i land eller proviantere og ta om bord andre forsyninger underveis. Dette er en ekstrem-konkurranse om å seile rundt hele verden med minimale hjelpemidler. Tidligere utøvere har både omkommet underveis, forsvunnet på havet, rotet seg vekk og brutt før de kom i mål. De fleste av oss kan heller tenke oss litt enklere gjennomførbare seile-konkurranser, og dem er det flere av.

Nordmenn på verdensbasis

Norske seilere er ettertraktede deltakere internasjonalt. Både fordi vi er kjente for å prestere, og fordi vi gir de andre deltakerne alvorlig konkurranse å bryne seg på. Newport på Rhode Island (østkysten av USA) inviterer for eksempel til J Class World Championship for mer pengesterke nordmenn som har god råd selv eller skaffer seg sponsorer.

Visste du forresten at seiling er noe av det enkleste å bli verdensmester i? Dette er litt flåsete sagt, fordi man må uansett være god til å seile, i forhold til mange andre fra resten av verden, for å bli verdensmester. Men tenk på følgende; for å bli verdensmester på for eksempel ski er det bare en håndfull verdensmesterskap som arrangeres årlig. Vil du derimot bli verdensmester i seiling er det over hundre forskjellige konkurranser og klasser årlig, hvor nye verdensmestere kåres! Ikke uventet er det enkelte seilere og båt-mannskaper som vinner flere av disse innenfor et kalenderår.

Ungdommen satser i verdensklasse

Norge har stolte seilertradisjoner å se tilbake på, og har ofte hevdet oss i teten. Både under sommer-OL og i rene seiling-mesterskap verden over.

Særlig hyggelig er det at barn og unge i Norge rekrutteres til å seilersporten og oppfordres til å konkurrere internasjonalt om de har viljen til dette. Mange norske barn og unge deltok i VM BIC Techno 293, og nærmere nyttår vil hele ti norske ungdomsutøvere delta i Youth World Championships i Kina.

Kongepokalen til Kongen selv?

Vår egen majestet, Hans Kongelig Høyhet Kong Harald, er selv en habil seiler og har i en årrekke hevdet seg internasjonalt med mannskapet sitt i seile-mesterskap. Her hjemme har vi en årlig regatta hvor Kongepokalen tildeles beste seiler. Vi risikerer alltid at Kongen må dele den ut…til seg selv.