Slik begynner du å seile

Nei, du trenger ikke skaffe deg dyr seilbåt før du begynner å seile. Mange steder i landet finnes klubber med seilbåter til utlån for medlemmene. Brukte og gode seilbåter kan kjøpes for en rimelig penge. Kanskje du kan gå sammen med slekt eller venner og kollegaer og kjøpe en seilbåt sammen på deling?

I tillegg trenger du ikke en gang båt i det hele tatt for å seile; tusenvis av nordmenn har seilbrett som hobby, og årlig kommer mange utenlandske turister langveisfra med seilbrettene sine for å surfe langs den vindfulle, vakre kyststripen vår.

Relativt rimelig hobby

Brukte vindsurfebrett kan kjøpes helt nede i et par hundre kroner på loppemarkeder og rubrikkannonser. Fabrikknye brett koster fra et par tusen kroner til over titusen. Mange førstegangs-brettseilere har kanskje prøvd seg ut på brettet mens de ferierte i Syden, og vil gjerne fortsette med denne forfriskende hobbyen også etter de kommer hjem til Norge. Husk da bare på at her hjemme MÅ du ikle deg våtdrakt for ikke å fryse, særlig etter du reiser deg opp fra ditt første plask i vannet. Våtdrakter kan også anskaffes rimelig på tilbud – eller kjøpes brukt. Folk på seilbrett har dessuten en viktig fordel foran de som heller velger sitte i en seilbåt; brettseilerne får en masse gratis trim og trening hver gang de går på sjøen.

Vil du anskaffe deg seilbåt finnes det mange tusen å velge mellom i Norge, både brukte og nye. Noen ganger kan man til og med få overta seilbåter helt gratis, mot å fjerne dem straks fra der de står landlagret eller fortøyd ved kai i dag. Brukte seilbåter på over 20 fot til 15 tusen kroner eller mer vil være solide nok til å tilbringe hele sommersesongen om bord. Både opp og ned langs Norskekysten – eller til og med til utlandet.

Seilsporten i Norge

Kjøper du seilbåt, kan forhandleren eller forrige eier av bruktbåten gi deg en kjapp innføring i hvordan båten manøvreres ute på sjøen. Det er fritt frem for å seile uten sertifikater eller spesiell opplæring i Norge (før båten kommer over en viss størrelse), men alle anbefales selvsagt å skaffe seg mest mulig kunnskap før de begir seg i vei på havet. Sjekk på hjemstedet ditt og i nabokommunene. Lokale seilerklubber ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen. Der finner du likesinnede og kan få grundig opplæring i å seile – enten du ønsker å bare slappe av om bord i seilbåt, eller bli god nok til å konkurrere. Norske seilere og seilbåter har ofte hevdet seg helt i verdenstoppen under internasjonale konkurranser.