Mine favoritt-seilbåter

Personlig mener jeg alle burde begynt med seiling fra svært ung alder. Da er en-manns jolle det optimale. Du er på havet i en liten båt, et lite seil og ror, og skal lære deg å mestre manøvrering ved hjelp av naturkreftene. En magisk opplevelse for barn og unge!

Langtidsopphold

I voksen alder skulle jeg ønske at tiden og økonomien tillot en pause fra livet på land. Da skulle jeg kjøpt en Garcia Explorer 45 med lugarplass til 8-12 personer om bord og hatt selskap av både slekt og venner langs mine reiser i inn- og utland. Denne skuta er svært komfortabel, vakker og luksuriøs. I tillegg tåler den juling og mestrer fint en tur gjennom Nordvestpassasjen. Såpass bør det være for en båt til over fem millioner kroner bruktpris. Med en båt som dette er det en skam å bare hensette den i en båthavn – da skal man like gjerne bo om bord her; året rundt, uansett årstid.

Mønstre om bord på «Christian Radich»

Den stolte, gamle skuta fra 1937 er en av de mest velbevarte, større seilskutene av gammel type. Til vanlig ligger den til kai i Bergen, men fra tid til annen drar skuta på tokt. Både opp og ned langs norskekysten, men også utenlands. Som jeg kunne tenkt meg å mønstre på som mannskap om bord her og opplevd felleskapet med mange titalls andre seilerfrelste og fått reise med en nesten hundre av år gammel skjønnhet! «Christian Radich» er over 60 m meter lang og tar snaue 100 personer om bord som mannskap og passasjerer.

Seile til Vinland med verdens største vikingskip

Siden vi snakker om gamle seilskuter; den råeste opplevelsen av alle for oss historie-interesserte, måtte vært å få bli med som mannskap når «Draken Harald Hårfagre» dro fra Haugesund i fjord, via Island, Grønland og Vinland i Canada, ned til USA. Dette vikingskipet er autentisk bygget etter gamle vikingkunster og er med sine 35 meter lengde og åtte meter bredde verdens største vikingskip – kanskje noensinne. For tiden befinner skipet seg i USA. Før eller siden må den seiles tilbake til Norge og Haugesund. Jeg vil også være med!

Verdens dyreste seilbåt; «Sailing Yacht A»

Det hadde faktisk vært artig å tilbrakt en tid om bord også på «Sailing Yach A». Den ble bygget på tysk verft for en russisk milliardær og skal ha kostet hele 2-3 milliarder kroner. Luksusfølelse og komfort, kombinert med seilergleden og fraværet av motorstøy, må nødvendigvis være helt enorm om bord i denne seilbåten! Et mannskap på hele 60 personer skal varte opp for 20 passasjerer.